Vanaf 2023 zullen onze twee bekende merknamen Veranclassic en Poolhouse Plaza overvleugeld worden door een nieuwe naam en zullen wij naar buiten komen als Ostyn Home & Outdoor Extensions. Een nieuwe naam, een nieuw logo, een nieuw tijdperk én een nieuwe site ostyn.be

Onderhoud van uw realisatie

Heeft u een realisatie bij ons gekocht of plant u de aankoop van een tuinhuis, carport, terrasoverkapping, woonuitbreiding, tuinkamer, poolhouse of andere buitenconstructie bij ons? Dan weet u of dan zal u merken dat wij enkel werken met kwalitatief hoogstaande materialen met een hoge duurzaamheid. Maar net zoals een wagen die op regelmatige basis gecontroleerd wordt of een woning die een frequent onderhoud vergt, is ook een regelmatig onderhoud van onze realisaties een belangrijke factor om nog langer te kunnen genieten van uw aankoop.

Hieronder zetten wij per materiaalsoort die wij aanbieden even de belangrijkste zaken op een rijtje. De levensduur van uw constructie en uw genot verlengen, dat is immers onze zorg.

Algemene onderhoudtips

Kwaliteit en duurzaamheid dragen wij hoog in het vaandel, zowel in onze service als bij de materiaalkeuze van onze constructies. Wij werken enkel met de beste materialen zodat u lang kan genieten van uw realisatie. Maar net zoals bij vele andere producten die intensief gebruikt worden of blootgesteld worden aan diverse weersomstandigheden, is een regelmatig onderhoud belangrijk om de levensduur van uw aankoop nog te verlengen. Naast het periodiek oliën van de scharnieren van deuren en ramen (bij voorkeur met WD40 spray), is het ook belangrijk om in de herfstperiode de waterafvoeren te controleren op eventuele vastzittende bladeren en takken. Ook het regelmatig reinigen van de wanden, daken, schrijnwerk en afwerkingsprofielen op mos en vuil is een belangrijke factor in het onderhoud van uw constructie. In de volgende alinea’s overlopen we voor elke materiaalsoort de belangrijkste onderhoudtips. Heeft u een andere vraag of probleem met uw realisatie, neem dan contact op met onze dienst na verkoop via dit formulier.

Onderhoud van houten constructie

Sinds ons prille begin in 1992 houden wij van hout en realiseren wij jaarlijks honderden houten constructies. Wij werken hierbij met diverse houtsoorten, waaronder Rode Noorse Den, Thermowood en tropische hardhoutsoorten zoals Afrormosia, Padoek en Iroko. Het Grenenhout of Rode Noorse Den laten bij bovendien eerst impregneren waardoor wij u een garantie van 20 jaar kunnen bieden tegen schimmel, rot en insecten. Maar hout is en blijft een levend organisme. Na verloop van tijd begint het dan ook te vergrijzen en kan het door de weersomstandigheden ook barstjes of watersporen vertonen. Daarom raden wij onze klanten ook aan om uw houten constructie op regelmatige tijdstippen te onderhouden, te voeden of wat extra bescherming te geven tegen de diverse weersomstandigheden. Hierdoor zal u nog langer kunnen genieten van uw project. Wij bieden dan ook diverse onderhoudsproducten zoals olieën, beitsen, reinigers, ontgrijzers en hydrofugeproducten aan om uw constructie nog wat extra te verzorgen door de jaren heen. 

Tips om hout te onderhouden

Het hout van onze constructies leeft en vergrijst sowieso na verloop van tijd. Bepaalde hardhoutsoorten zoals Afrormosia, Iroko en Padoek vergrijzen zelf zeer snel. Wilt u de oorspronkelijke uitstraling van uw houten buitenconstructie liefst zolang mogelijk behouden? Dan begint u best met de eerste behandeling net na de plaatsing van uw project en herhaalt u dit 1 of 2 maal per jaar, bij voorkeur net voor de lente en net voor de winter. Om uw hout te beschermen tegen de weersomstandigheden en tegen de vergrijzing, maakt u eerst het hout proper met een ontvettend product. Daarna brengt u een beits, lak of olie aan. Voor een optimaal resultaat en voor de beste bescherming raden wij 1 beschermingslaag en 2 dekkende lagen aan. Om uw constructie nog extra te beschermen en eventuele waterinsijpeling tegen te gaan, kan u ook jaarlijks een waterafstotend hydrofugeproduct aanbrengen op de buitenkant van uw constructie en de binnenkant van de opendraaiende delen.  

Aluminium onderhouden

Aluminium is een uiterst onderhoudsvriendelijk materiaal, zeker in vergelijking met hout. Aangezien aluminium niet elektrostatisch is, trekt het immers geen stofdeeltjes of vuiligheid aan. Het onderhoud of reiniging van aluminium dient dus maximum 1 à 2 per jaar te gebeuren. U verwijdert best in eerste instantie het grove vuil met behulp van veel water en een spons met grove poriën. Daarna reinigt u het aluminum oppervlak met een poetsdoek en een geschikt reinigingsmiddel. Volg hierbij natuurlijk de voorschriften van de fabrikant van de reinigingsmiddelen, reinig bij voorkeur het aluminium niet bij rechtstreeks zonlicht en gebruik nooit bijtende producten, agressieve reinigingsmiddelen, schuursponsen of hogedrukreinigers. Qua reinigingsmiddelen kan u al mooie resultaten bereiken met neutrale onderhoudsproducten. Deze waterige producten hebben een neutrale pH-waarde (van 5 tot 8) waardoor de aluminium coating niet aangetast zal worden.   

Trespa onderhouden

Trespa® of volkernpanelen voor buitenbekleding worden geroemd voor hun duurzaamheid, reinigbaarheid, kleurstabiliteit en weerstand tegen extreme weersomstandigheden. Zo werden Trespa® platen in het verleden al uitvoerig én succesvol getest op vlak van chemische weerstand, blootstelling aan UV-stralen, mechanische sterkte, weerstand tegen extreme weersomstandigheden, krassen en hevige stoten. Aangezien de harde afwerkingslaag ondoordringbaar is voor vuiligheid, zijn Trespa® panelen enorm onderhoudsvriendelijk. Jaarlijks éénmaal of tweemaal reinigen met gewoon water of een normale huishoudreiniger is zeker voldoende om Trespa® te onderhouden en mooi te houden. Het is wel uiterst belangrijk om de volkern panelen enkel te reinigen met een zachte spons of doek. Schuursponsen, schuurwol, harde borstels of hogedrukreinigers raden we dus zeker af omdat deze matte plekken kunnen veroorzaken op de Trespa® panelen. 

Thermowood Onderhouden

Door de langdurige verhitting in een speciale oven is Thermowood (Ayous of Grenenhout) beter beschermd tegen schimmels, vocht en insecten. Door de verhitting verandert de houtsamenstelling en de celstructuur waardoor insecten Thermowood niet meer aantrekkelijk vinden. Ook het vochtpercentage van het hout wordt ten gevolge van de verhitting aanzienlijk verminderd. Maar ook Thermowood dient onderhouden te worden en zal na verloop van tijd vergrijzen. Om zo lang mogelijk te genieten van de donkerbruine kleur die het hout krijgt ten gevolge van de verhitting, brengt u dus best ook onmiddellijk na de plaatsing een beits of UV-bestendige houtolie aan. Net zoals bij andere houtsoorten doet u dit best 1 of 2 maal per jaar, bij voorkeur net voor de lente en net voor de winter. Voor het beitsen of oliën reinigt u het Thermwood best met water en neutrale zeep. Agressieve reinigingsproducten raden wij ten strengste af omdat deze het hout kunnen beschadigen.